SOLID Prensipleri

solid-prensipleri

Kişisel bilgi depomun ilk yazısında Solid prensiplerine yoğunlaşacağım. Bu tarz prensiplerle tanıştıkça kod kalitem gözle görülür şekilde değişerek Clean Code kavramının ne denli önemli olduğunu anladım. İçeriği basit; uygulaması alışkanlıklardan dolayı zaman alan bu prensiplere tek tek göz atarak SOLID nedir, neden kullanmalıyız anlamaya çalışalım.

Solid nedir, neden kullanmalıyız?

Oluştuğu beş prensibin baş harflerinin kısaltmasından başka bir şey değil. İlk olarak Michael Feathers tarafından ortaya atılarak Robert C. Martin tarafından sunuldu. Solid prensipleri yazılımların daha anlaşılır, esnek ve sürdürülebilir olmasını amaçlamakta birlikte bir çok tasarım problemlerini etkin şekilde ele almayı ve bağımlılıkları yönetmeyi (Dependency Management) sağlamaktadır.

Bu prensiplerin göz ardı edildiği senaryolarda karşılaşılan manzara kod tekrarına açık, modifikasyon ve teste dirençli spagetti kod olacaktır. Durum böyle olunca da bir hata düzeltmesinin sonucu başka bilinmeyen bir hatayla karşılaşmak ve yaptığı işe güvenmeyen yazılımcının hezeyanlarıyla devam edecektir. Ancak iş bununla da bitmiyor, bizden sonra yerimizi alacak insanların da spagetti kodlar arasında boğulurken -hiç adil değil- kulağımızı çınlatması da cabası.

Aşağıda tüm prensipler yer almaktadır, amaçlarının aksine bu prensipler birbirine sıkı sıkıya bağlıdır.

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir